Terugblik: onverwachte situaties

In deze tijd zonder stadionbezoek moeten we genoegen nemen met het ophalen van herinneringen. Deze keer blik ik terug op dagen die iets anders verliepen dan verwacht. Soms gaan dingen niet zoals je hebt gepland!

Lazio – Hellas Verona (2016)

Ruim van tevoren wist ik een kaart voor de Curva Nord, Lazio’s harde kern, te bemachtigen. Een week voor de wedstrijd werd bekend gemaakt dat de Curva Nord vanwege incidenten een aantal wedstrijden dicht moet blijven. Gelukkig was het geen probleem om mijn kaart in te wisselen voor een plek aan de overkant op de Curva Sud. Uiteindelijk waren slechts tienduizend supporters aanwezig bij deze wedstrijd.

Radomiak Radom – ROW Rybnik (2016)

Bij het plannen van een wedstrijd is de organisatie belangrijk. Alles ging goed, behalve dat meerdere sites op internet het oude stadion van Radomiak Radom aangaven voor dit duel. Daar kwam ik net op tijd aan, helaas trof ik niemand aan en mocht ik gaan lopen naar het nieuwe bouwwerk. Ik was 30 minuten te laat en kon geen kaartje meer kopen. Ik heb de wedstrijd achter een hek gekeken, samen met zo’n tien andere zwartkijkers.

Wisla Krakow – Nieciecza (2016)

Mijn planning zag er niet anders door uit, maar ik vond het toch de moeite waard om in dit overzicht te zetten. Op papier kon Wisla Krakow dit duel wel winnen, maar in de realiteit maakte Nieciecza in de allerlaatste minuut gelijk. Wie scoorde er? De keeper van Nieciecza!

Borussia Dortmund – Legia Warschau (2016)

Via via wist ik vier kaarten te regelen voor dit duel. Helaas had de verkoper de tickets gestuurd naar mijn adres zonder huisnummer. Het resultaat was dat de kaarten nooit zijn aangekomen. Deze wedstrijd is nooit bezocht. De spectaculaire uitslag van 8-4 strooide nog extra zout in de wonden.

Panathinaikos – PAOK (2016)

Bij aankomst in Athene, een dag voor de wedstrijd, ging ik gelijk naar het stadion om een kaartje te bemachtigen voor deze topper. Hoeveel pech kan je hebben? De man voor mij in de rij had het laatste kaartje! Dan kan je wel even door de grond zakken.

Via een contact kreeg ik de tip om wat te proberen in het clubhuis van Panathinaikos’ Gate 13 een paar meter verderop. Ik legde uit dat ik voor deze wedstrijd kwam en dat ik uit Nederland kwam (‘your Ajax friends!’). Als antwoord kreeg ik: ‘Normaal doen we dit niet, maar we hebben nog wel een kaartje voor je’. Wat een geluk!

Gate 13 moest voor straf helaas dicht blijven, maar heel Gate 13 verplaatste ‘gewoon’ naar de overkant. Een mooie ervaring om daar tussen te staan!

Lierse SK – Cercle Brugge (2017)

Op de wedstrijddag zelf gebeurde geen bijzondere dingen. We hadden een leuke middag en zagen Lierse winnen. Later in het seizoen bleek Lierse failliet te gaan. Wij waren dus zonder dat we het wisten op tijd geweest. Dat maakte het deze herinnering extra speciaal.

PEC Zwolle – FC Groningen (2019)

Het was heerlijk weer in Zwolle, totdat het ergens in de tweede helft flink begon te regenen. Later werden deze buien vergezeld door flink wat onweer. Ik heb tot die dag uit m’n hoofd slechts twee keer een gestaakte wedstrijd meegemaakt, dus het moest weer eens raak zijn. Na de zoveelste flits werd er niet meer door gevoetbald. De supporters mochten naar huis en werden buiten het stadion zeiknat door de stromende regen. Doorweekt stapten we in de bus die ons naar het station bracht.

Jong PSV – Jong Ajax (2018)

Een rustig avondje beloftenvoetbal, zou je denken. Hadden wij kunnen weten dat regio Noord-Brabant vakantie had en massaal naar Jong PSV – Jong Ajax ging? Nee. Parkeren rondom De Herdgang is al drama en na zo’n vijftien minuten lopen werden we getrakteerd op een lange wachtrij bij de kassa’s. De tribunes waren ook stampvol en erg veel ruimte was er niet tussen de stoelen. Met geluk vonden we nog vier plekken achter het doel, maar uiteraard waren deze niet naast elkaar.

Excelsior – NEC (2018)

Een bekeravond in Kralingen. De aantrekkelijke wedstrijd – die om 20:45 begon – stond gelijk na 90 minuten en dat betekende verlenging. Daar hadden we eigenlijk niet over nagedacht. Niet erg fijn als je nog een laatste trein moet halen. Dilemma: de wedstrijd afkijken of een nachtje zwerven? We werden gered door Guus Joppen die NEC in de 107e minuut op voorsprong bracht. Een penaltyserie was te laat geweest en nu hadden we het gered. Daar was wel een goede sprint voor nodig, maar het was het waard.

Fortuna Sittard – MVV (2018)

Wanneer je ruim van tevoren vertrekt naar een wedstrijd, ben je al goed op weg om rustig aan te doen. Als je op Utrecht Centraal hoort dat er geen treinen meer rijden in de richting waar wij heen moesten vanwege een WOII-bom langs het spoor, moet je opeens de planning omgooien. We konden maximaal tot Weert komen..

Er zat niets anders op dan een taxi te pakken op Weert, al was het onmogelijk de aftrap te halen. We vertelden de vrouwelijke chauffeur dat we haast hadden in verband met een krappe aftraptijd. Ze gooide haar taxibord in de achterbak en vertelde dat het wel zou lukken, omdat ze de flitsers op de weg kent.

Wat volgde was een rit die enkel op de linkerbaan plaatsvond. We gingen niet langzamer dan 150. Ze zetten ons recht voor het stadion af, waar we precies bij het eerste fluitsignaal binnenkwamen. Zonder haar hadden we het nooit gered!

PAOK – Olympiakos (2018)

De kaartverkoop missen en vol stress naar de wedstrijd toeleven. Dat staat via de link uitgebreid beschreven: Alles werd uit de kast gehaald om een kaartje te bemachtigen.

Minuten duurde uren maar uiteindelijk waren we binnen. Zoveel blijdschap is niet te beschrijven. De sfeer was waanzinnig en alles wees erop dat Olympiakos in een kolkend Toumba naar huis werd gestuurd die dag. Maar wie had verwacht dat er vlak voor de aftrap een kassarol vanaf de tribune in de buurt van de trainer van Olympiakos belandde? Hij ging theatraal naar de grond, want hij kent het spelletje wel. De Griekse bond trapte erin en kende een regelmatige 0-3 overwinning toe aan de gasten. Wij zagen geen minuut voetbal in Thessaloniki.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *