Dit was 2020

2020 is een bijzonder jaar geweest. De cijfers liegen er niet om: 11 professionele wedstrijden werden bezocht dit kalenderjaar.

Na de winterstop was op 19 januari de eerste wedstrijd van het jaar: ADO Den Haag – RKC Waalwijk. Op dat moment een belangrijke kraker tussen twee teams die niet wilden degraderen. Met meer dan 12.000 aanwezigen dan ook een prima opkomst. Pardews ADO pakte met een 2-0 zege drie belangrijke punten!

Twee dagen later stond er een nieuwe KNVB Beker-speelronde op het programma. Ik vind het altijd leuk als een Keuken Kampioen Divisieclub aan een Eredivisieclub wordt gekoppeld. NAC – PSV en Eindhoven – Utrecht waren ook opties, maar TOP Oss – AZ kwam mij het beste uit. Doordeweeks om 18:30 aftrappen is voor veel supporters niet fijn, maar als je vrij bent die dag en je nog met de trein terug moet is het een prima tijdstip. Het was erg koud in Oss en de mist zorgde ervoor dat het zicht slecht was, maar de wedstrijd was prima. Bovendien lieten zowel de harde kern van Oss als de meegereisde supporters uit Alkmaar zich goed horen.

Begin februari stond Ajax – PSV op het programma. Normaal gesproken een topper, maar gezien de slechte vorm van PSV op dat moment was daar nu geen sprake van. Zoals verwacht werden de Eindhovenaren met een nederlaag naar huis gestuurd, al was het geen doelpuntenfestijn: 1-0.

Vanaf midden februari was het tijd voor mooie buitenlandse reisjes. 2020 kon niet beter beginnen. Een trip naar Marseille werd gecombineerd met Nîmes tegen Angers. Hier was ik al eens in 2016 geweest en dit was een mooie ervaring. In 2020 was het net zo! De sfeer was goed, een pyroshow was aanwezig en net als toen wist Nîmes met 1-0 te winnen. Broodnodige punten! Uiteindelijk bleef Nîmes met een 18e plek in de Ligue 1, omdat de degradatieplay-offs werden gecanceld.

Een week later was er wederom iets om naar uit te kijken. Een reis naar Thessaloniki met PAOK op het programma. Als opwarmertje werd Makedonikos – Thermaikos Thermis bezocht, een wedstrijd in de Gamma Ethniki:

Na de wedstrijd gingen we door naar het hoofdgerecht. Een derde keer naar PAOK, nu voor de kraker tegen Olympiakos. Het Toumbastadion was in no-time uitverkocht en zat bomvol vanwege de vele supporters die naar binnen wisten te dringen of te klimmen. De sfeer rondom het stadion was al geweldig. We zagen drie grote pyroshows, maar we misten de nog een goede uitslag. Dan was het helemaal een gekkenhuis geworden.

Bij terugkomst thuis stond vrij snel alweer een wedstrijd in Nederland te wachten. AZ lootte LASK Linz en was weer terug in haar eigen AFAS Stadion. Vanwege het slechte weer en het ontbreken van een dak werden er poncho’s uitgedeeld. Deze pot verdient ook de vermelding ‘een van de koudste wedstrijden waar ik ooit ben geweest’. De wedstrijd maakte het er ook niet echt beter op, maar AZ wist in de laatste minuut een penalty te benutten.

Wie dacht dat februari al genoeg goeds had gebracht, had het fout. Eind februari werd het vliegtuig gepakt naar Belgrado. Hier stonden meerdere wedstrijden op het programma, maar de kers op de taart was natuurlijk de derby van Belgrado.

In het stadion van Vojvodina Novi Sad zagen we Kabel Novi Sad spelen tegen Buducnost Dobanovci. Dit werd tevens de eerste 0-0 van het jaar. Het stadion was het gelukkig wel waard, al baalden we wel dat Vojvodina zelf uit moest spelen.

Belgrado kent een bekend stadion: een die op het dak van een winkelcentrum is gebouwd. De thuishaven van FK Vozdovac mag zich met recht uniek noemen. Wij zagen hier FK Vozdovac – Vojvodina Novi Sad. Onverwachts beleefden we hier een sfeervolle middag. Ook dit team uit Belgrado heeft een fanatieke harde kern. Het uitvak was ook continu luid. Er waren 1000 supporters aanwezig.

’s Avonds stond het belangrijkste van de hele trip op het programma: Rode Ster – Partizan. De beelden zijn vast bekend en hebben ook weinig toelichting nodig. Kijk en geniet:

1 maart alles nog vrij onschuldig, maar zo’n twee weken daarna begon de ellende. Een drie maanden stage in Bosnië kon in januari om andere redenen al niet doorgaan, maar kon gelukkig nog vervangen worden door een andere bestemming: Slowakije. Midden maart kwam het bericht dat ook dit werd gecanceld.

Aangezien ik er geen trek in had om in zo goed als lege stadions alsnog een beetje voetbal te kunnen zien, bleek Rode Ster – Partizan mijn laatste wedstrijd van het seizoen 2019-2020.

Eind juli – 5 maanden na de teleurstelling – werd er alsnog een reisje naar Slowakije geboekt. Op 31 juli zag ik mijn eerste wedstrijd sinds 1 maart: FK Poprad – Partizan Bardejov. Een stadion met een geweldig uitzicht op het Tatragebergte! Het was zo’n 28 graden, was het bier ijskoud en de wedstrijd leuk om te zien: het was mooi om weer terug te zijn in een voetbalstadion.

De hoogste divisie was nog niet begonnen, maar de laatste dag bezochten we de wedstrijd van Dukla Banska Bystrica tegen Slovan B. Vorig jaar zagen we ze spelen in het mooie en oude Stadion Stiavnicky, maar helaas wordt deze nu gerenoveerd. Sindsdien wijken ze voor thuiswedstrijden uit naar Zvolen.

Ik had niet verwacht dat op 1 augustus voorlopig de laatste bezochte professionele wedstrijd was. De maatregelen in Nederland maakte het echter wel interessant om eens langs te gaan bij amateurs die al langer op het verlanglijstje stonden. AGOVV bijvoorbeeld, die nog steeds op Sportpark Berg & Bos speelt. De opkomst voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen HTC was nog best prima.

DHC uit Delft stond om dezelfde reden op dit verlanglijstje. Je ziet in Nederland niet vaak zulke stadions op amateurniveau. 100 aanwezigen zagen de bekerwedstrijd DHC – Die Haeghe. Een amusante wedstrijd met een 3-2 eindstand.

In oktober stond RBC Roosendaal nog op het programma, maar de verscherpte maatregelen gooide roet in het eten. Op het moment van schrijven is de laatste livewedstrijd alweer bijna vier maanden terug. We wachten geduldig af, al heb ik nu al genoeg nagenoten van oude beelden. Het is tijd voor nieuwe herinneringen en hopelijk breekt die tijd snel weer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *