100 stadions bezocht, dit zijn mijn favorieten

In deze tijd zonder stadionbezoek moeten we genoegen nemen met het ophalen van herinneringen. Deze keer blik ik terug op mijn favoriete stadions waar ik tot nu toe ben geweest. De mijlpaal van 100 bezochte stadions is gepasseerd. Het gaat in deze lijst dus niet om de sfeer of om de club, maar alleen om het stadion. Elk stadion kan mooi zijn op haar eigen manier. De volgorde is willekeurig!

Toumba Stadion

Hier ben ik in 2018, 2019 en 2020 een keer geweest. Ik ben fan van open en ronde stadions. Het Toumba Stadion is volledig in de clubkleuren van PAOK en is omringd door flats. Op wedstrijddagen is het rondom het stadion daarom druk en chaotisch. De bergen op de achtergrond maken het uitzicht compleet!

Stade Vélodrome

Een bekend stadion onder voetballiefhebbers. Voor de renovatie vond ik hem nog mooier, al snap ik dat het dak geen overbodige luxe is. Vanwege de unieke vorm van de tribunes mag de thuishaven van Marseille zich zeker uniek noemen tussen alle moderne dertien-in-een-dozijn-stadions van tegenwoordig. Mocht je ooit Marseille bezoeken, bezoek dan de Basilique Notre-Dame de la Garde. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de stad, waar Stade Vélodrome gelijk in het oog springt!

Stadio Mario Rigamonti

Italië zit vol met mooie stadions, maar mijn favoriete is die van Brescia. De tribunes van Stadio Mario Rigamonti zijn een verzameling van een hoop losse staantribunes met old-school houten bankjes. De Curva Nord zit op een tribune die vóór de andere tribune is geplaatst. Eentje die we in Nederland zouden zien als een ‘tijdelijke tribune’. Ook bij Brescia maakt het uitzicht op de bergen het plaatje af.

De Kuip

Het maakt niet uit voor welke club je bent, De Kuip mag niet ontbreken. Dit hoef ik verder niet toe te lichten. Daarbij kan de Nederlandse bekerfinale geen mooier decor wensen. Hopelijk kunnen de voetballiefhebbers nog wat jaren genieten van De Kuip.

Stade des Costières

Niet de bekendste uit Frankrijk, maar voor mij wel een van mijn favorieten uit het land. Stade des Costières kent twee onoverdekte tribunes achter het doel met houten bankjes. De lange zijdes zijn erg vlak en bevinden zich dicht op het veld. Tussen alle gemoderniseerde stadions in de Ligue 1 mag je dit best een parel noemen. In 2025 wil Nîmes helaas verhuizen naar een nieuw stadion. Ik ben er nu twee keer geweest en ben zeker van plan nog eens te gaan.

Stadion Florian Krygier

In 2018 bezocht ik Pogon Szczecin. Helaas is dit stadion niet meer in dezelfde staat te bewonderen. Heel de Ekstraklasa heeft bijna al een nieuw stadion en ook Pogon moet eraan geloven. Het oude U-vormige stadion is verleden tijd. De oude bak heeft plaats gemaakt voor iets minder identieks. Gelukkig ben ik nog op tijd geweest

De Koel

Bekend in Nederland vanwege de unieke stijl. Een kuil en de kenmerkende trap heb je vast wel eens voorbij zien komen. Alle vier de zijdes zijn anders. Zo vind je voor de hoofdtribune en voor het uitvak nog onoverdekte zitplaatsen, iets wat je in Nederland niet vaak ziet. De overloop op de lange zijde loopt ‘gewoon’ tussen de tribunes door. De Koel kent een verzameling van allemaal bijzondere kenmerken en dat maakt het zo speciaal.

Viktoriastadion

Praag heeft veel voetbalclubs. Wellicht denk je niet meteen aan Viktoria Zizkov. Deze club speelt niet ver van het hoofdstation van Praag. Het stadion bevindt zich tussen de huizen in, waardoor het een knusse uitstraling heeft. De lange zijde tegenover de hoofdtribune is een van mijn favoriete tribunes: simpele onoverdekte stoeltjes met letterlijk huizen erachter. Personen die daar wonen en uit hun raam kijken, kunnen zo de wedstrijd volgen.

Stadion Lokomotivy v Cermeli

Kosice is bezig met de bouw van een nieuw stadion, dus mijn bezoek in 2019 heb ik goed gepland. Ook dit stadion is rond en onoverdekt. De lichtmasten zijn uniek en zie je al van ver weg. De hoofdtribune is boven de andere tribune geplaatst. Afbrokkelende stenen, afgebroken stoeltjes; dit stadion heeft de elementen van een typische ‘oude bak’. Een bak zonder gekheid: na de stadionpoort loop je direct de tribunes op.

Cambuur Stadion

Deze mag naar mening niet ontbreken. Het stadion ligt – net als De Adelaarshorst – midden in een woonwijk. Supporters komen lopend of op de fiets naar het stadion. Hier heerst een echte voetbalsfeer. Waarschijnlijk heb je al gehoord dat Cambuur plannen heeft voor een nieuw stadion, dus zal deze ook ooit gaan verdwijnen.

Stadion Louis II

Misschien wel de meest unieke uit deze lijst. Het is sowieso al bijzonder dat er een club uit het Vorstendom Monaco op het hoogste niveau speelt. Vanwege de grootte van Monaco is het bijna onvermijdelijk dit stadion niet te zien als je er bent. Hier wonen 30.000 mensen en bij thuiswedstrijden van Monaco ziter soms meer dan 10.000 man. Het ontwerp is niet erg Europeaans. Het dak ziet er chique uit en het stadion wordt gekenmerkt door de bogen achter het doel. Sommigen vinden het sfeerloos, maar ik vind het een bijzonder bouwwerk!

Stadion pod Zoborom (oud)

Voordat het stadion van Nitra werd gerenoveerd, was het er eentje zoals ik ze graag zie. Kleine, oude, onoverdekte tribunes die rondom het hele veld lopen. De hoofdtribune – waarvan de voorste stoelen erg dicht op het veld zitten – is nog wel intact gebleven. Vanaf de hoofdtribune en de tribune waar het uitvak zich bevindt, heb je een prachtig uitzicht op het kasteel van Nitra.

Apostolos Nikolaidis Stadion

Vanwege problemen speelde Panathinaikos tijdelijk in het Olympische stadion, maar hun knusse eigen stadion heeft een geweldige uitstraling. Onder andere door de imposante tribune van Gate-13 achter het doel. Net als bij veel Griekse clubs, ligt het midden in een woonwijk. Je zou niet verwachten dat een Griekse topclub – die regelmatig Europees speelt – haar thuiswedstrijden afwerkt voor ‘slechts’ maximaal 16.000 supporters.

Andruv Stadion

Als laatste in het rijtje, maar daardoor zeker niet minder dan de rest. De treinreis vanaf Praag naar Olomouc duurt nog drie uur, maar het is het waard. Sigma Olomouc heeft een geweldige boogvormige tribune achter het doel en de vier unieke lichtmasten zie je nergens. De skyboxen bevinden zich boven op de andere tribune achter het doel, wat van achter net een kantoor lijkt. Jammer dat het niet zo vol zit bij thuiswedstrijden van Sigma Olomouc.

About 023ONTOUR

Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *