8 stadions waar je misschien nog niet bent geweest

In deze tijd zonder stadionbezoek moeten we genoegen nemen met het ophalen van herinneringen. Deze keer blik ik terug op minder bezochte stadions waar ik ben geweest, gebaseerd op het aantal personen dat hier op de Futbology (Groundhopper)-app heeft ingecheckt. De getallen zijn relatief; 1000 personen in de app bij een Italiaans stadion is weinig als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Giuseppe Meazza (13.253 personen zijn hier geweest). Het lijstje van 8 stadions die je misschien nog niet hebt bezocht!

1. Stadion Karadorde – Servië – Vojvodina Novi Sad, Kabel Novi Sad
380 personen zijn hier geweest

De kans is groot dat de meeste Serviëgangers in Belgrado zijn geweest. De tweede stad – Novi Sad – heeft ongeveer zes keer zo weinig inwoners als Belgrado. In Novi Sad staat Stadion Karadorde, een flinke bak die plaats biedt aan zo’n 16.000 toeschouwers. Hier voetbalt Vojvodina Novi Sad, die haar stadion deelt met Kabel Novi Sad (tweede niveau). Op Futbology zie je dat er tien keer zoveel personen hebben ingecheckt bij het stadion van Rode Ster (3310 personen).

Ik bezocht een wedstrijd van Kabel Novi Sad, al staat een bezoek aan Vojvodina nog hoog op het lijstje. De derde club van Servië heeft een fanatieke harde kern en bovendien is Novi Sad een stad waar je je prima kan vermaken. Het leven is nog goedkoper dan in Belgrado!

2. Energon Arena – Tsjechië – FK Pribram
904 personen zijn hier geweest

Toen ik in Tsjechië was speelde Pribram op een vrijdagavond. We twijfelden nog, aangezien er in Praag genoeg te doen is in het weekend. Gezien de gunstige aftraptijd besloten we alsnog naar dit dorp te trekken in een bizar langzame trein.

Spijt was er zeker niet! We zagen een leuke wedstrijd in een uniek stadion met drie verschillende tribunes. Erg veel volk was er helaas niet. Het lage aantal in de Futbology-app is opvallend, aangezien Tsjechië natuurlijk onder Duitsland, ligt waar het stikt van de Groundhoppers.

3. Kalamaria Stadium – Griekenland – Apollon Pontou
105 anderen zijn hier geweest

De Futbologycijfers in Griekenland zijn niet erg hoog. Zelfs Panathinaikos, een club uit de hoofdstad, wist de 750 niet te halen. Begrijpelijk, want Griekenland is qua speelschema’s en plannen niet erg betrouwbaar. Op het gebied van sfeer en beleving krijg je er wel een hoop voor terug.

Op een uur lopen vanaf het Toumbastadion ligt Stadium Kalamarias. Hier speelt Apollon Pontou, ook wel Apollon Kalamarias. Voorheen op het hoogste niveau, momenteel vanwege financiële problemen in de onderste regionen van het Griekse voetbal. Wij zagen ze nog in de tweede divisie en waren verrast: een mooi stadion gelegen tussen de flats. De wedstrijd was een spektakel: rode kaarten, zagende verdedigers en een slechte grasmat.

4. Stade des Costières – Frankrijk – Nîmes Olympique
993 personen zijn hier geweest

Een van mijn favoriete Franse clubs. Gelukkig ben ik nog net op tijd geweest toen ik er voor de tweede keer heen ging (februari 2020). De meeste andere Franse Ligue 1-clubs halen de 1000 wel, Nîmes zit er net onder.

Tweemaal zag ik ze 1-0 winnen en tweemaal heb ik een leuke sfeer beleefd. Waar andere mensen Nîmes links laten liggen, zal ik er zeker nog eens voor de derde keer heen gaan!

5. Stadion LKS – Polen – LKS Lodz
234 personen zijn hier geweest

Het lage aantal viel mij erg op bij deze club. Lodz is qua inwoners een grote stad, echter trekken toeristen met name naar Warschau en Krakau. Tien keer zoveel personen zijn bijvoorbeeld bij Legia geweest.

Zo ver is het niet reizen vanaf Warschau. En voor de treingangers: er zit een station naast. Het stadion is nog niet af, waardoor Lodz – ondanks de grootte van de club – jaren lang slechts één grote tribune heeft gehad.

6. Stadio Alberto Braglia – Italië – Modena FC
590 personen zijn hier geweest

Toen Carpi in de Serie A speelde, werkten ze hun thuiswedstrijden af in het stadion van Modena. Het stadion van Carpi voldeed niet aan de eisen van de Serie A.

Slechts 590 personen zijn hier geweest volgens de app. Het heeft niet veel weg van een klassieke Italiaanse bak en in de buurt spelen veel andere grote clubs. Modena zelf speelt in de Serie C, dus het is logisch dat het aantal niet snel zal stijgen.

7. Stadion pod Cebrat’om – Slowakije – Ruzomberok
210 personen zijn hier geweest

In de tweede divisie van Slowakije heb ik stadions bezocht waar nog minder mensen zijn geweest, maar in de stadions in de Fortuna Liga waar ik ben geweest, is Ruzomberok het minst bezocht.

Niet heel raar, aangezien het vanaf Bratislava nog zeker 2,5 uur met de trein is. Wellicht dat het aantal 210 nog veel lager was geweest als Everton hier niet moest spelen voor de Europa League.

Mocht je ooit nog naar Slowakije gaan, raad ik hem juist wél aan. Geen obscuur bezoek, geen wat-doe-ik-hier-ervaring, maar juist een geweldig uitzicht op de bergen in een Slowaaks stadje. Je kan zo’n 2.000 bezoekers verwachten bij een wedstrijd van de club.

8. Yanmar Stadion – Nederland – Almere City
1370 personen zijn hier geweest

De kans is aanwezig dat dat je hier wel bent geweest, aangezien Almere relatief dichtbij is vergeleken met de bovenstaande clubs. Echter, met 1370 personen mag Almere City zich volgens Futbology de minst bezochte profclub van Nederland (m.u.v. de belofteteams in de Keuken Kampioen Divisie) noemen!

Gezien de ontwikkelingen van de club en het stadion zou dit binnen enkele jaren wel eens kunnen veranderen. We gaan het zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *